Honlap készítés


Mielőtt belevágnánk...

Az Internet mára közvetve vagy közvetlenül áthatja az élet szinte minden területét: személyes életünktől kezdve az üzleti életen át a hivatali ügyintézésig mindenhol jelen van. A gyorsan fejlődő technológiák és az ennek hatására folyamatosan átalakuló szokások következtében azonban a hangsúly kezd eltolódni a puszta jelenléttől a tartalom és a szolgáltatások felé. Vagyis nem elegendő egy honlap elkészítése, meg kell tölteni tartalommal, könnyen elérhető hasznos információkkal és az ezekhez kapcsolódó praktikus funkciókkal. Egy jól elkészített és átgondolt honlap nemegyszer jelenti egy közösség vagy egy cég dinamikus fejlődésének de akár teljes sikerének a kulcsát is egyben.

Egy honlapnak számos célja lehet, csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 • cégünk bemutatása
 • egy közösség létrehozása
 • ismeretterjesztés
 • szolgáltatás(ok) nyújtása
 • egy adott termék megismertetése és népszerűsítése
 • termékek bemutatása és forgalmazása (-> e-kereskedelem)
 • stb.

Mielőtt nekifogunk egy új honlap elkészítésének vagy a meglévő megújításának, ezeket a célokat mindenképpen világosan kell látnunk, mivel hatással vannak a honlap kialakításának egyes területeire (struktúra, design, funkciók, stb.).

Alap honlap modulok

A honlapok által legtöbbször használt funkciók és szolgáltatások már jól kiforrott módon az alábbi modulokba csoportosíthatóak:

 • Galéria
  A mondás szerint egy kép felér 1000 szóval. A galéria rendkívül praktikus módja egy cég vagy termékek bemutatására, de akár különböző eseményeken megörökített pillanatok publikálására is. Közvetlenné és színessé teszi honlapunkat.
 • Fórum
  A fúrumnak több célja is lehet. Egyrészt kiváló eszköz egy adott témával kapcsolatban érdeklődő közösség kialakítására, de szolgálhat a termékeinkkel, szolgáltatásainkkkal kapcsolatosan folyamatosan felmerülő kérdések megválaszolására, észrevételekre való reagálásra is. Az előbbi élővé, az utóbbi hasznossá és segítőkésszé teszi honlapunkat.
 • Blog
  A blog, amely rövidebb - hosszabb bejegyzések publikálására ad lehetőséget, az utóbbi években vált egyre népszerűbbé. Szintén élővé és naprakésszé teszi oldalunkat.
 • Űrlapok
  Az űrlapok megkönnyítik életünket, ha üzletről van szó. Egy termék vagy szolgáltatás megrendelését, azzal kapcsolatos információkérést a különböző mezők, kiválasztható listák és opciók könnyen áttekinthetővé és pontosabbá tesznek. Kevesebb időt vesz el az igény megfogalmazása a megrendelő részéről és annak feldolgozása a gyártó / szolgáltató részéről.
 • Többnyelvű tartalom kezelése
  Egy többnyelvű honlap lehetővé teszi, hogy ne csak egy szűk hazai, de nagyobb, nemzetközi célközönséget szólítson meg honlapunk. A modul lehetővé teszi a honlapon a nyelvi változatok közötti váltást és az adminisztrátor felületen a tartalmak nyelvenként történő külön karbantartását.
 • Szerkesztő felület
  A szerkesztő felület lehetőséget biztosít a honlapon lévő tartalmak (különböző menüpontokhoz tartozó szövegek, képek, táblázatok vagy az egyes modulokhoz kapcsolódó tartalmak, pl. a galériánál képek feltöltése, törlése, stb.) közvetlen karbantartására.

A felsorolt modulokból viszonylag gyorsan összeállítható egy honlap, mivel külön szoftverfejlesztési munkálatokat nem igényel. Amennyiben ezen modulok nem fedik le az elképzelt honlappal szemben támasztott összes igényt, úgy egyedi fejlesztésre van szükség, amellyel kapcsolatban szintén kézséggel állunk rendelkezésére.

A honlapkészítés menete

 • Honlap megtervezése - a honlappal kapcsolatos követelmények rögzítése, mely tipikusan a következő elemeket tartalmazza: a honlap szerepe, szükséges modulok listája, design-nal kapcsolatos megfontolások és elképzelések valamint a honlap struktúrája
 • Design elkészítése - a honlap arculatának megtervezése. Általában 2-3 vázlatos, teljesen eltérő terv készül az előzetesen rögzített koncepciók és irányelvek alapján, melyek közül egy kiválasztott kerül részletes kidolgozásra.
 • Honlap összeállítása - a kidolgozott design, a rögzített struktúra és a szükséges modulok alapján a honlap tényleges elkészítése.
 • Tartalomfeltöltés (opcionális) - amennyiben a honlap nagyobb mennyiségű már rendelkezésre álló anyagot tartalmaz, vállaljuk ennek szakszerű elhelyezését is, akár több nyelven is.
 • Tesztelés és átadás - honlap összes funkciójának tesztelése belső körben, majd a megrendelővel közösen, ezután a honlap teljes átadása beleértve a karbantartási munkálatokhoz szükséges ismeretek és hasznos tudnivalók átadását is.

Természetesen egy honlap élete nem zárul le az átadással, épphogy csak elkezdődik. A használat során rengeteg ötlet merülhet fel a továbbfejlesztésre vonatkozóan vagy egyszerűen csak rendszeres karbantartást igényel akár tartalmi, akár technikai szempontból. Amennyiben megtisztel bizalmával, ezen feladatokat is szívesen elvégezzük, hogy honlapja folyamatosan fejlődve a lehető legjobb eszköz legyen céljai eléréséhez.